top of page

Meer vitaliteit op de werkvloer

Wanneer werknemers stress ervaren, zijn zij minder ‘vitaal’. Maar wat is vitaliteit op de werkvloer eigenlijk? Wat houdt vitaliteit op het werk in? En hoe kan mindfulness helpen bij vitaler personeel?

 

Wat is vitaliteit op de werkvloer?

Vitaliteit betekent ‘levensenergie', 'levenskracht' of 'werkkracht’. Je hebt zowel fysieke als mentale vitaliteit. Vitale werknemers zijn kort gezegd werknemers die zich energiek, betrokken en geïnspireerd voelen. Het is precies het tegenovergestelde van uitgeblust personeel. Daar is sprake van wanneer mensen zich opgebrand en lusteloos voelen en weinig motivatie hebben zich in te zetten. Mindfulness kan niet alleen helpen uitgeblust personeel te voorkomen, maar kan de vitaliteit van werknemers zelfs actief bevorderen.  Het is daarom niet verrassend dat steeds meer organisaties hier een actief agendapunt van maken. 

 

Vitaal personeel zorgt voor vitale organisaties

Een gezonde organisatie heeft dus vitaal personeel. Deze medewerkers zitten goed in hun vel en hebben zin om aan de slag te gaan. Dat betekent dat vitale werknemers niet alleen productiever zijn, maar ook een positieve invloed hebben binnen teams. Daarnaast hebben bedrijven met vitaal personeel veel minder ziekteverzuim. Investeren in vitale medewerkers is dus niet alleen fijn voor mensen zelf, maar komt ook bedrijven ten goede. Wanneer mensen met meer motivatie en energie aan het werk gaan, leveren ze beter werk en daardoor kunnen bedrijven groeien. 

De concrete voordelen van vitaal personeel

Vitale medewerkers:

 

  • Voelen zich meer betrokken bij een organisatie

  • Melden zich minder vaak ziek

  • Zitten beter in hun vel

  • Zijn flexibeler

  • Werken efficiënter en zijn productiever

  • Hebben een groter probleemoplossend vermogen

  • Zijn creatiever

  • Zijn meer teamgericht en empathischer. 

Mindfulness en vitaal personeel

Mindfulness is een fantastische tool om te zorgen voor vitalere medewerkers. Dat mindfulness helpt tegen stress is bij de meeste mensen wel bekend, maar het kan ook daadwerkelijk zorgen voor een algehele verbetering van je mentale welzijn. Mindfulness zorgt voor het volledig bewustzijn van een moment of ervaring. Je leeft (of in dit geval: werkt) in het hier en nu. Hierdoor ben je niet bezig te stressen over toekomstige zaken of dingen die al geweest zijn. Daarom zorgt mindfulness op de werkvloer voor meer focus, meer concentratie en productiviteit maar ook voor een betere sfeer op de werkvloer. Mensen die relaxter zijn, werken beter samen en zijn empathischer naar elkaar. Dat verhoogt ook weer de algehele sfeer waardoor het bedrijf in een opwaartse spiraal komt. Een in-company cursus mindfulness is daarom een mooie investering die je kunt doen in je personeel en daarmee in je bedrijf. 

 

Ben je benieuwd hoe mindfulness jouw bedrijf en personeel zou kunnen helpen om met meer vitaliteit op de werkvloer? Neem contact met me op! 

bottom of page