top of page

Werkstress verminderen met mindfulness

Iedereen kent wel het opgejaagde gevoel op de werkvloer. Het werk stapelt zich op en projecten komen niet tot een einde. Stress zorgt ervoor dat er nog minder overzicht is en dat medewerkers gedemotiveerd raken. Bovendien wordt de sfeer binnen het team er ook niet beter van. Stress verminderen op het werk is mogelijk met mindfulness. Mindfulness op de werkvloer is namelijk niets anders dan de capaciteit om gefocust en flexibel te zijn. Daar hebben medewerkers op individueel niveau en binnen teams profijt van, maar ook het bedrijf in z’n algemeen. 

 

Hoe werkt mindfulness tegen stress? 

Met mindfulness leer je de fight-or-flight modus uit te schakelen en dat is de remedie tegen stress. Want wanneer ons lichaam, door overmatige werkstress, in die modus staat, worden processen als herstellen en ontspannen geblokkeerd. Resultaat: gestreste werknemers die steeds minder kunnen hebben of zelfs een burn-out krijgen. Het is dus belangrijk om het zenuwstelsel op een andere manier te activeren. Werknemers voelen zich dan relaxter, werken beter samen in teams en raken minder snel overprikkeld of overweldigd door werk.

 

Wanneer je de werkstress van je personeel wilt verminderen en het ziekteverzuim op de werkvloer wilt beperken is mindfulness dé ideale tool.

 

80% van de medewerkers ervaart stress

Mindfulness is niet voor niets voor steeds meer toonaangevende bedrijven een middel om stress op het werk tegen te gaan. Volgens een studie van The European Agency for Safety and Health at Work, zijn meer dan de helft van de oorzaken van verzuim onder personeel stressgerelateerd. Verder gaf 80% van de ondervraagde werknemers aan dat zij te veel werkstress ervaren en hulp zouden willen krijgen bij het managen van stress. 

 

Steeds meer bedrijven zoals Google en Adobe maar ook kleinere spelers, organiseren daarom standaard mindfulness-trainingen voor hun personeel. Zij hebben namelijk gemerkt dat het aanbieden van bedrijfstrainingen mindfulness, de werkstress van medewerkers sterk heeft verminderd en dat daarmee ook het verzuim is afgenomen. Dat is prettig voor de mensen zelf en komt ook het bedrijf ten goede. 

 

Ben je benieuwd hoe mindfulness jouw bedrijf en personeel zou kunnen helpen om werkstress te verminderen? Neem contact met me op! 

bottom of page